Zweedse balletjes

Wat heb je nodig?

500 gram half-om-half gehakt
1 ui, fijngehakt
2 aardappelen, gekookt en tot puree gestampt
paneermeel
1 ei
Snufje piment of nootmuskaat
Zout en (witte) peper
Boter en olijfolie
200 ml runderbouillon
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
100 ml room
Handje verse dille, fijngehakt

Zo maak je die felbegeerde zweedse balletjes

Fruit de ui zachtjes in wat boter en/of olie tot het glazig is. Doe dit in een grote kom, samen met het gehakt, de aardappelpureepaneermeelei en de kruiden. Kneed goed door elkaar en vorm van dit mengsel 30 tot 40 balletjes. Leg de balletjes op een bord, bestoven met een klein beetje bloem.

Verhit wat boter en olijfolie in een pan en bak daarin de balletjes rondom goudbruin.Schep de balletjes uit de pan en laat 1 eetlepel boter smelten in de pan. Voeg de bloem toe en klop die goed door de boter. Laat dit eventjes bubbelen, zo ontdoe je de bloem van die typische ‘bloemsmaak’.

Blus af met de runderbouillon en de slagroom en laat 1 à 2 minuten pruttelen, tot de saus is ingedikt. Voeg de balletjes weer toe aan de saus en besprenkel met de fijngehakte dille.

Op z’n Zweeds serveer je deze balletjes met een schep veenbessenjam; cranberryjam of -compote komt daarbij in de buurt. Voor een complete maaltijd eet je de balletjes met wat aardappelpuree en gestoomde sperzieboontjes. Ze zijn ook lekker met wat bulgur of couscous en wat tafelzuur.