PANNETJE OVENGEBAKKEN KIP & CHAMPIGNONS

Wat heb je nodig

(4 personen)
100 gram boter
2 kipfilets
zout
peper
500 gram champignons
40 gram bloem
1/2 liter melk
nootmuskaat
1 vleesbouillonblokje (voor 1/2 liter vloeistof)
5 gram geraspte beschuit (of paneermeel)
enkele stengels peterselie

Hoe maak je dit

Kipfilets in 40 gram boter 10-15 minuten braden, uit de pan halen, met zout en peper kruiden. Kipfilets schuin in plakken snijden. Over 4 oven- gratinschaaltjes verdelen.

Champignons schoonmaken, wassen, in vieren delen of in plakjes snijden. In het braadvet van de kipfilet in 5-6 minuten bruinbakken, rond de plakken vlees leggen.
Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren, aanvullen met melk, goed laten doorkoken. Met zout, peper, nootmuskaat en verbrokkeld bouillonblokje kruiden. De dikkige saus over het vlees en de champignons verdelen.
Met geraspte beschuit of paneermeel bestrooid in de voorverwarmde oven ca. 10 minuten gratineren.
Voor het serveren met gewassen, geplukte peterselieblaadjes bestrooien.


EET SMAKELIJK!

 

Doe de spekjes in een kookpannetje en bak ze langzaam goudbruin op laag tot middelhoog vuur. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Bewaar het spekvet.

Breng vervolgens een ruime pan met water aan de kook voor de aardappels.

Doe het gehakt, de gehaktkruiden en het ei in een kom en kneed met je handen door. Draai mooie, ronde gehaktballetjes van het gehakt en leg ze op een bord.

Verhit de koekenpan bakboter en laat heet worden. Leg de gehaktballetjes in de koekenpan en bak ze rondom goudbruin en gaar. Voeg als de gehaktballetjes bijna gaar zijn een scheutje water en mosterd toe aan het bakvet en roer door. Warm nog even door tot de gehaktballetjes gaar zijn en je een mooie jus hebt.

Kook ondertussen de aardappels 10 tot 12 minuten in kokend water tot ze zacht zijn. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Zet de pan terug op laag vuur en maak de puree smeuïg met een klont boter en een scheutje melk. Indien gewenst kun je nu ook het bewaarde spekvet door de puree roeren, dit geeft een lekkere, hartige smaak aan de puree.

Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gesneden kropsla toe en roer door de aardappelpuree. Warm 1 tot 2 minuten door tot de sla is geslonken.

** Eet smakelijk**